Voor ziekenhuizen en klinieken die zich bezighouden met fertiliteit is het Landelijk Specialistisch Fertiliteit Dossier (LSFD) ontwikkeld. Dit gespecialiseerde EPD ondersteunt de volledige bedrijfsvoering en administratieve taken van artsen, specialisten, onderzoekers en laboranten binnen de voortplantingsgeneeskunde. Dankzij het LSFD worden dagelijkse werkzaamheden vereenvoudigd, zodat de (vaak spaarzame tijd) van de gebruikers zo veel mogelijk besteed kan worden aan onderzoek en de directe zorg aan de patiënt.
Binnen het LSFD kunnen veilig en digitaal patiëntengegevens worden geregistreerd en beheerd, maar ook onderzoeksresultaten worden vastgelegd. Tevens maakt het digitale correspondentie met andere zorgverleners mogelijk, evenals de digitale communicatie tussen (transport)kliniek en laboratorium. Zo heeft de gebruiker direct inzicht in de patiëntenstatussen, het behandelplan en de voortgang van het behandelproces. Ook zaken als correspondentie, het inplannen van afspraken en de registratie van verrichtingen worden gefaciliteerd door het LSFD. Indien een ziekenhuis of Zelfstandig Behandelcentrum aanvullende wensen heeft, is het LSFD eenvoudig uit te breiden met aanvullende modules, zoals onder andere ZorgMail en web-based agenda.
“Het LSFD is een unieke tool, die het ons als professionals mogelijk maakt om onze zorg optimaal te registeren en op die manier goede veilige zorg te leveren.”
De opbouw van het LSFD is uniek: de ontwikkeling wordt door de gebruikers zelf aangestuurd vanuit de Stichting Automatisering Fertiliteit (SAF). Dit is een voortdurend proces. Betrokken artsen, zoals gynaecologen en klinisch embryologen, zijn hierdoor steeds nauw betrokken bij de verdere uitbouw en uitbreiding van het systeem. Door werkgroepbijeenkomsten blijven de wensen van de gebruikers steeds inzichtelijk en sluit het systeem aan op de praktijk. Hierbij worden zowel de klinische als de labgerelateerde activiteiten onder de loep genomen.
Met het LSFD streeft de SAF landelijke uniformiteit en transparantie binnen de voortplantingsgeneeskunde na. Dankzij digitale registratie en rapportage kan de nadruk worden gelegd op het delen en toepassen van data voor wetenschappelijk onderzoek en het continu verbeteren van de zorg. Het LSFD wordt al gebruikt door 29 ziekenhuizen en klinieken en de spreiding door Nederland breidt zich nog steeds uit. Inmiddels is ook vanuit het buitenland interesse voor dit uniforme, digitale zorgplatform. Omdat het LSFD ontwikkeld is op het Stb Zorgplatform is het eenvoudig in te richten naar landelijk specifieke wensen.
Het LSFD past op elk Ziekenhuis Informatie Systeem (ZIS), zoals Epic en Chipsoft. Het systeem voldoet tevens aan de HL7 standaarden. Omdat het een webbased applicatie is, kan op elke werkplek in het ziekenhuis of in de kliniek op het LSFD worden gewerkt. Het systeem is gebruiksvriendelijk en is zowel voor de specialist als bijvoorbeeld voor de medisch secretaresse erg toegankelijk. Patiëntengegevens zijn met een muisklik op te roepen en registraties kunnen eenvoudig worden gemaakt en vastgelegd. Het LSFD voldoet aan de kwaliteitsnormen NEN7510:2017 en ISO 27001:2013.
Het online patiëntenportaal is een beveiligde, persoonlijke omgeving die voor de patiënt altijd en overal toegankelijk is. Patiënten kunnen delen van hun dossier inzien zoals bijvoorbeeld afspraken, correspondentie en stimuleringsschema’s. Tevens biedt het patiëntenportaal de patiënt de mogelijkheid om vragenlijsten online in te vullen. Gegevens worden automatisch in het LSFD ingelezen en vervolgens kan de behandelend arts de informatie valideren tijdens het gesprek en bespaart zo tijd. Een additionele functie in het patiëntenportaal is dat vanuit het LSFD een herinnering via sms gestuurd kan worden.
Het LSFD kan worden uitgebreid met een geïntegreerde witnessing module. Met deze uitbreiding kan op betrouwbare wijze controle en tracking van materialen worden gedaan. Het biedt een betrouwbare check op gebruikt materiaal en een virtueel “2de paar ogen”. Per processtap wordt door het LSFD een serie unieke barcodes aangemaakt. Processtappen, labelontwerp en het genereren van labels is volledig flexibel in te richten. Vervolgens kan aan de hand van een speciaal ontwikkelde app de barcode worden gescand, vastgelegd en gevalideerd. Daarbij kunnen de gescande barcodes eenvoudig worden gereproduceerd.
Het LSFD is ontwikkeld op het Stb Zorgplatform. Het Stb Zorgplatform biedt zorgverleners een webbased registratieomgeving waarin relevante patiënteninformatie en -historie kunnen worden weergegeven. Het digitale zorgplatform kan worden toegespitst op de specialistische vakgebieden met hun lokale, specifieke situatie. Zo kan het naast de Fertiliteit (LSFD) het Stb Zorgplatform ingericht worden voor andere specialismes c.q. voor land specifieke wensen. Bovendien kan het Stb Zorgplatform worden uitgebreid met verschillende functionaliteiten en modules, zoals een web-based agenda, ZorgMail, Supervisor en Single Sign-on.